Новини

От 2000 имота в Airbnb в София законни са едва 500

От 2000 имота в Airbnb в София законни са едва 500

Близо 75% от предлаганите в платформата Airbnb апартаменти и имоти за краткосрочен наем в София са незаконни и не плащат патентен данък, пише вестник "Труд".

От около 2000 предлагани недвижими имота в столицата, едва 500 са регистрирани, твърди председателят на Асоциация за туристически имоти и иновации Борис Павлов. Според експерти голяма част от собствениците не се регистрират, за да не плащат патентен данък и осигуровки, а на други не им се занимава, защото смятат процедурата за сложна.

Според решение на Европейския съд обаче Airbnb не е туристически или имотен агент, а предлага услуга на информационното общество. Затова не е възможно чрез нормативен акт да се задължат посредниците да допускат за продажба само лицензирани имоти.

За да заобиколят проблема, повечето държави сключват чрез ведомствата си двустранни споразумения с Airbnb и други подобни платформи. Гръцката приходна агенция, например, е направила това и така гарантира, че със с платформата могат да работят само собственици, които са се регистрирали и плащат данък.

Назад